Deň srdca opäť ponúkne verejnosti poradenstvo v oblasti srdcovocievnych ochorení

10.09.2010 Celý región

Bratislava 10. septembra (TASR) - Slovensko ožije 24. septembra oficiálnym Dňom srdca, ktorým vyvrcholí už 4. ročník kampane MOST - Mesiac o srdcových témach v réžii Slovenskej nadácie srdca a Slovenskej kardiologickej spoločnosti.
V tento deň budú mať občania možnosť nechať si bezplatne odmerať hodnoty zdravého srdca - krvný tlak a cholesterol, prípadne iné parametre ako je BMI, index tuku či obvod pásu. Pripravené sú aj odborné konzultácie vo všetkých väčších mestách Slovenska na meracích miestach a vo vybraných vlakoch zdravia.

V uliciach budú dobrovoľní študenti okoloidúcich informovať o rizikových faktoroch srdcovocievnych ochorení a rozdávať edukačno-informačné materiály.

Do konca tohto roka budú po celom Slovensku prebiehať edukačné workshopy pre obyvateľov vo veku 45-64 rokov, ktoré sa budú venovať problematike srdcovo-cievnych ochorení, ich hlavným rizikovým faktorom, prevencii a správnemu životnému štýlu.

Súčasťou 4. ročníka MOST-a je aj uvedenie do života knihy \"Zdravý životný štýl - Cesta k prevencii ochorení srdca a ciev\". Publikácia je pripravená v rámci projektu Vzdelaný pacient ako jednej z hlavných úloh Národného programu prevencie ochorení srdca a ciev. Kniha je určená najmä laikom a prednostne ju budú dostávať účastníci edukačných workshopov.

Minulý ročník MOST-a oslovil počas jedného dňa viac ako 30.000 Slovákov. \"Radi by sme toto číslo prekročili, aby sme mohli edukáciu a osvetu rozšíriť na celú populáciu, \" uviedol v tejto súvislosti správca Slovenskej nadácie srdca a hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre odbor kardiológie Gabriel Kamenský.

\"Prichádzame preto k ľuďom bezprostredne do ulíc, poradiť im, odmerať ich aktuálne hodnoty srdca a vyprovokovať ich k tomu, aby začali aj oni aktívne dbať o svoje zdravie, \" dodal Ján Murín zo Slovenskej kardiologickej spoločnosti.

MOST prebieha pod záštitou ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika a je súčasťou Národného programu prevencie ochorení srdca a ciev, ktorý vláda SR schválila v marci tohto roka. Preventívny charakter akcie ocenil na dnešnej tlačovej konferencii aj minister Uhliarik, zároveň zdôraznil význam prevencie. \"Približne 54 percent úmrtí spôsobujú na Slovensku kardiovaskulárne ochorenia, toto číslo je alarmujúce, pretože stále v mladšom veku začínajú ľudia nezdravo žiť, \" dodal.
 

Vyberte región